Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?
Choć o działaniu i właściwościach witaminy B12 nie mówi się tak często, jest to bardzo ważny składnik odżywczy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dlatego dowiedz się, jakie są najczęstsze objawy niedoboru witaminy B12 i jak im zapobiegać.
- Za co odpowiada witamina B12?
- Przyczyny niedoboru witaminy B12
- Objawy niskiego poziomu B12 w organizmie
- Gdzie znajduje się witamina B12?
Za co odpowiada witamina B12?
Witamina B12 pełni bardzo ważną rolę w organizmie, ponieważ tak jak żelazo, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, wzmacnia układ nerwowy czy uczestniczy w przemianach węglowodanowych, białkowych oraz tłuszczowych.
Ponadto zapobiega anemii, wzmaga koncentrację oraz poprawia nastrój i pozwala utrzymywać równowagę psychiczną. Co więcej, wpływa na pracę mięśni, układ kostny oraz buduje kod genetyczny. Ze względu na to, że odpowiada za wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie, tak ważne jest utrzymanie jej prawidłowego poziomu.
Przyczyny niedoboru witaminy B12
Jedną z najczęstszych przyczyn niedoboru witaminy B12 jest dieta uboga w mięso oraz w produkty odzwierzęce, takie jak nabiał. Z tego względu u osób stosujących dietę wegetariańską zaleca się profilaktyczną suplementację tą witaminą. Ale to niestety nie jedyny przypadek niedoborów.
Może on się pojawić także u osób chorujących m.in na celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna, u pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki lub z zespołem rozrostu bakteryjnego. Również problemy z jelitami lub z żołądkiem mogą prowadzić do złego wchłaniania witaminy B12, które skutkuje jej niedoborem. A jak rozpoznać objawy niskiego poziomu tego składnika w organizmie?
Objawy niskiego poziomu B12 w organizmie
Często wynikiem niedoborów witaminy B12 jest anemia, która najczęściej kojarzona jest z niskim poziomem żelaza, dlatego należy podkreślić, że w tym przypadku ważne jest wykonanie odpowiednich badań.
Jednak najczęstsze objawy niedoborów mają podłoże neurologiczne oraz psychiczne. Osoby cierpiące na tę przypadłość skarżą się na nieustanne zmęczenie, osłabienie, nerwowość, problemy z pamięcią oraz bóle głowy. Co więcej, może prowadzić to do depresji.
Jak już zostało to wspomniane, witamina B12 oddziałuje na różne układy organizmu, dlatego można zauważyć u siebie również takie objawy jak bladość skóry, utrata apetytu, nudności, zaparcia, a nawet osłabienie wzroku.
Gdzie znajduje się witamina B12?
A w jakich produktach spożywczych można znaleźć witaminę B12? W największej ilości występuje ona w mięsie, rybach, wędlinach, mleku, jajach oraz serach.
Bogate w witaminę B12 są: szczupaki oraz wątroby i nerki wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe. Może być przyjmowana wraz z serami dojrzewającymi, jajami, wołowiną, cielęciną, a także z wybranymi rybami. Najmniej jest jej natomiast w mleku i przetworach mlecznych, a także w piersi z kurczaka oraz w wieprzowinie.
Natomiast w produktach pochodzenia roślinnego witamina B12 prawie w ogóle nie występuje (wyjątkiem są fermentowane produkty, np. miso). Z tego względu wegetarianie często muszą suplementować ten składnik. W skrajnych przypadkach może być konieczne wykonywanie zastrzyków domięśniowych z witaminą B12.